Onnistumisen edellytyksiä

Lastensuojelun kohdalla puhutaan harvoin siitä, mitä hyvää se saa aikaan. Oikeasti isoja ja pieniä onnistumisia on paljon, mutta epäkohdat ja huonot kokemukset peittävät ne alleen. Myös mä olen ehtinyt kahden vuoden urani aikana nähdä paljon onnistumisia. Mulle tulee hyvä mieli, kun muistelen niitä. Ne saa työn tuntumaan merkitykselliseltä.

Onnistumiset on myös se asia, miksi lastensuojeluun ja perheiden auttamiseen pitää panostaa. Ei vain siksi, että ratkaistaan ongelmia. Vaan siksi, että voidaan luoda onnistumisia. Tasapaksu elämä ei kuulosta tavoittelemisen arvoiselta. Hyvään elämään kuuluvat ylä- ja alamäet. Ongelmat ja onnistumiset. Lastensuojelun asiakkailta jälkimmäiset ovat hukassa.

Onnistumista on se, kun kuulee vanhemman puheen lapsestaan muuttuneen kuukausien työskentelyn jälkeen. Vanhempi ei puhu enää vain lapsen huonoista puolista. Vanhempi on taas alkanut näkemään lapsessaan ne kaikki vahvuudet ja positiiviset asiat, jotka uupumuksen ja ahdistuksen keskellä olivat hukkuneet.

Onnistumista on se, kun nuori uskaltaa kertoa ohjaajalle avoimesti retkahtaneensa kotilomalla ja käyttäneensä. Rehellisyys vaatii luottamusta.

Onnistumista on se, kun nuoren kasvoilla näkee ensimmäistä kertaa tapaamisessa tyyneyden ja ilon, jotka ovat alkaneet hetkittäin palata elämään sijoituksen aikana.

Onnistumista on se, kun vanhemmat ja perhetyöntekijät kertovat, että nyt on päästy siihen pisteeseen, että omat siivet kantavat taas. Vanhempien kasvoilta paistaa helpotus. Uupumuksesta selvittiin sittenkin, vaikka se vuosi sitten tuntui mahdottomalta.

Onnistumista on se, kun nuori saa peruskoulun suoritettua, vaikka ei ole uskonut pystyvänsä siihen. Pelkkä todistuskin voi olla saavutus, arvosanoista viis.

Onnistumista on se, että nuori täysi-ikäistyessään ottaa vastaan ja tallentaa tiedot, mistä voi aikuisena hakea apua, vaikka on koko asiakkuutensa ollut sitä mieltä, ettei apua tarvitse.

Lastensuojelun sosiaalityö ei ole vain ongelmien ratkaisemista. Sen pitäisi olla myös onnistumisten luomista. Laadukkaalla lastensuojelulla me luodaan näitä onnistumisia lasten ja perheiden elämään. Onnistumiset voivat kantaa vaikeiden aikojen yli.

Lastensuojeluun ja sitä edeltäviin palveluihin panostaminen on onnistumisten edellytysten luomista. Sitä tarvitaan, koska jokainen tarvitsee onnistumisia, että elämä tuntuu mielekkäältä elää. Kun se tuntuu mielekkäältä, siitä haluaa huolehtia hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s