Ammattilainen, nyt on aika vaikuttaa.

Ammattilainen, on aika toimia lastemme hyvinvoinnin puolesta.

Puhun sinulle, joka on nähnyt koronan vaikutukset suomalaisiin lapsiin ja nuoriin. Erityisesti puhun sinulle, joka työkseen tukee, kasvattaa, opettaa tai hoitaa näitä lapsia ja nuoria. Sinä saatat olla ainut perheen ulkopuolinen, joka näkee lapsen pahoinvoinnin.

Korona ja sen aiheuttamat rajoitustoimet ovat tehneet tuhojaan kotien seinien sisällä, kaikessa hiljaisuudessa, suojassa katseilta. Lähisuhdeväkivalta on kasvussa, kriisipuhelimet soivat tauotta, etäopetus aiheuttaa hankaluuksia ja sekä lasten että aikuisten mielenterveysoireilu on lisääntynyt.

Nyt jos koskaan, on lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten yhdistyttävä ja varmistettava, että epidemian jälkipyykki pestään suurella huolellisuudella.

Vaalien jälkeen aloittavat kunnanvaltuustot ovat suuren urakan edessä, kun epidemian aiheuttamia puutteita kuntalaisten hyvinvoinnissa aletaan kuroa umpeen. Meidän tehtävämme ammattilaisina on varmistaa, että toimet ovat riittäviä eivätkä jätä haastavassa elämäntilanteessa eläviä lapsia entistä haavoittuvaisempaan asemaan.

Epidemian aiheuttamia vaurioita ei korjata lasten kanssa työskentelevän henkilöstön lomautuksilla eikä leikkauksilla vanhempien ja lasten palveluista. Näin toimimalla kunnat maksavat entistä kalliimman laskun tulevaisuudessa, eikä perheiden menetettyä hyvinvointia pystytä mittaamaan rahassa.

Nyt vaalien alla on aika vaikuttaa.

Ota yhteyttä työskentelykuntasi nykyisiin päättäjiin ja ehdolle pyrkiviin. Kysy heiltä, miten he aikovat estää epidemian aiheuttaman pahoinvoinnin paisumisen hyvinvointivaltiolle kestämättömiin mittoihin. Kerro heille, mitä työntekijänä heiltä toivot vaalien jälkeen ja miten koronan aiheuttamat haasteet näkyvät lapsissa ja perheissä, joiden kanssa työskentelet. Kuntapäättäjien päätökset vaikuttavat suoraan siihen, millaiset edellytykset meillä ammattilaisilla on tehdä onnistunutta työtä lasten hyvinvoinnin, kasvun ja koulutuksen eteen.

Ja kaikkein tärkeimpänä: äänestä vaaleissa ja anna äänesi ehdokkaalle, joka ei sulje silmiään koronan aiheuttamilta ongelmilta ja on valmis puhumaan valtuustossa sen puolesta, että koronan aiheuttamat jäljet lasten elämässä saadaan korjattua. Se vaatii suunnitelmallista ja pitkäkestoista panostamista lasten ja perheiden hyvinvointiin, lapsivaikutusten arviointia päätöksenteossa sekä lasten, nuorten ja perheiden mukaan ottamista, kun suunnitellaan heidän tuekseen tarkoitettuja toimia.

Sinun äänelläsi ja sinun tietämykselläsi on väliä. Anna sen näkyä nyt vaalien alla.

Lisäluettavaa:

Suosittelen tutustumaan STM:n raporttiin, jossa annetaan selkeät esitykset siitä, miten lasten ja nuorten hyvinvointi taataan koronan jälkimainingeissa.

Lapset, nuoret ja koronakriisi: Lapsistrategian koronaryhmän arvio ja esitykset lapsen oikeuksien toteuttamiseksi.

Sekä STM:n uutinen:
https://stm.fi/-/tyoryhma-pitkittyva-koronakriisi-vaikuttaa-syvasti-lasten-ja-nuorten-hyvinvointiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s