Harrastukset opettavat elämää.

Harrastus antaa lapselle paljon muutakin kuin uuden taidon.

Mä olen aloittanut ratsastuksen 5-vuotiaana. Olen siitä vanhemmille ikuisesti kiitollinen. Se on harrastus, joka on kantanut mut läpi teini-iän tunnemyrskyjen, perheongelmien ja aikuisena läpi helvetillisen gradun loppurutistuksen.

Lapsena ja teininä se on antanut ja opettanut mulle erityisen paljon. Iso rooli on tietysti ollut valmentajilla, ratsastuksenopettajilla ja tallinomistajilla.

”Älä raivoa hevoselle, se ei ole tehnyt mitään väärää.”
”Jos et pysty rauhoittumaan, tulet alas selästä. Eläin ei tiedä, miksi kiukuttelet.”
”Kärsivällisyydellä ja sitkeydellä pääsee pitkälle.”
”Usko itseesi.”
”Tiettyjä sääntöjä totellaan, koska kaikkien turvallisuus on niistä kiinni.”
”Hoida hevonen ennen itseäsi.”
”Sä olet vastuussa omasta toiminnasta sekä eläimen hyvinvoinnista.”

Siinä muutama hyvä ohje, jotka on ollut helppo viedä myös hevosmaailman ulkopuolelle aina työelämään asti. Toki vastaan on tullut myös huonoja valmentajia, mm. eräs, joka totesi 12-vuotiaalle tuoreelle hevosenomistajalle ”Tää sun hevonen on niin hankala ettei se kelpaa kuin teuraaksi.”

Mun on kuitenkin hyvin helppo allekirjoittaa kaikki harrastuksen tuomat edut lapsille ja nuorille. Olen itse kokenut ne, sen lisäksi, että tutkimuskin niiden hyödyt osoittaa. Harrastukseen liittyvät ystävät, luotettavat aikuiset ja harrastuksesta saatavat elämänopit antavat uskomattoman paljon ja kantavat vaikeuksien yli.

Koronan aikana on puhuttu paljon lasten harrastustoiminnan tärkeydestä ja sen tärkeys on ehkä ensimmäistä kertaa noussut tapetille, koko kansan tietoon. Siellä sen on myös pysyttävä. Jokainen lapsi ansaitsee harrastuksen, johon kiinnittyä. Oli se sitten vapaa-ottelua, ratsastusta tai jalkapalloa.

On oikein, että Suomen avaaminen aloitetaan lasten harrastukset edellä. Sen jälkeen meidän tehtävä on varmistaa, että jokaisella lapsella on myös taloudelliset mahdollisuudet yhteen oikeasti mieleiseensä harrastukseen.

Sen arvo voi olla loppuelämälle isompi kuin aikuinen osaa kuvitellakaan. Se voi myös tasoittaa vaurioita, joita korona on tehnyt lasten mielenterveyteen ja sosiaaliseen elämään.

Mitä harrastaminen on sulle merkinnyt? Kerro oma kokemuksesi alle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s