Nelipäiväinen työviikko ratkaisuksi sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin


Petra Malin esitti eilisessä valtuustossa, että Helsingin kaupunki tarttuisi vanhempien uupumukseen mm. helpottamalla työnantajana osa-aikatyön tekemistä työntekijän niin halutessa.

Osa-aikatyön helpottaminen työntekijän aloitteesta tarjoaisi joustoja ja helpotusta uupumukseen myös muille kuin perheellisille työntekijöille. Lisäksi se voisi parantaa vetovoimaa ja työhyvinvointia niillä aloilla, joilla kunta kärsii rekrytointivaikeuksista ja sairaspoissaoloista: kärkipäässä näissä aloissa tietysti sosiaali- ja terveysala sekä varhaiskasvatus. Kokeilut maailmalla ovatkin jo osoittaneet positiiviset vaikutukset työhyvinvointiin selkeästi.

Itse olen erittäin tyytyväinen, että nykyinen työnantajani on mahdollistanut osa-aikaisena työskentelemisen lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtävissä. Se on mahdollistanut viimeisten opintojen edistämisen työssäkäynnin rinnalla. Ammatillisen kehityksen kannalta olen nähnyt ehdottomana plussana sen, että olen pystynyt opiskelemaan ja samaan aikaan soveltamaan oppimaani työelämässä. Työ ja opinnot ovat siis tukeneet toisiaan, vaikka kombo välillä on ollut raskas osa-aikaisuudesta huolimatta. Kun etsin joulukuussa 2019 itselleni oman alani töitä, ehdoton kriteeri oli mahdollisuus 60% tai 80%:een työsopimukseen. Vantaa oli silloin ainut pääkaupunkiseudun kunta, joka tätä mahdollisuutta avoimesti työpaikkailmoituksessaan tarjosi.

Osa-aikaisuudessa on kuitenkin myös ongelmansa. Itselleni osa-aikatyön tekeminen on ollut mahdollista taloudellisesti, koska elämme kumppanin kanssa kaksin suhteellisen halvassa asunnossa ja molemmat ovat työelämässä. Jos kuviossa olisi ollut mukana esimerkiksi pari lasta ja asuntolaina osa-aikatyö ei olisi välttämättä tullut kysymykseen, koska 60% työajalla pudotus palkassa on tuntuva. Matala palkka tulisi myös näkymään selvästi eläkkeen kertymisessä, jos jatkaisin samalla linjalla vuosikaudet.

On kuitenkin selvää, että osa-aikatyö tarjoaisi henkisesti kuormittavilla aloilla riittävämmän määrän palautumisaikaa työntekijälle ja sitä kautta uutta virtaa ja draivia työntekoon. Uupunut työntekijä on pahimmillaan riski asiakasturvallisuudelle sekä laadukkaalle palvelulle. Lisäksi jokainen uupunut alan jättävä kuormittaa alimiehitettyjä työpaikkoja entisestään.

Helsingin kaupunki voisikin olla rohkea ja kokeilla valikoidulla joukolla, miten nelipäiväinen työviikko palkkaa tiputtamatta vaikuttaisi esimerkiksi sosiaalityöntekijöiden tai sairaanhoitajien työhyvinvointiin ja rekrytointiin. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen on työnantajalle kallista, perehdytysaikana uuden työntekijän työpanos ei vielä ole sama kuin kokeneella kollegalla ja sairaslomista kertyy työnantajalle suuret kulut. Puhumattakaan siitä, mitä koko yhteiskunta menettää taloudellisesti, kun alaansa rakastaneet työntekijät uudelleenkouluttautuvat pitkin hampain burn-outin jälkeen tai pahimmillaan jäävät työkyvyttömyyseläkkeelle.

2 kommenttia artikkeliin ”Nelipäiväinen työviikko ratkaisuksi sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin

 1. Hei
  Työn uudelleen jakaminen on ehdottomasti hyvä ajatus ja neljä päiväinen työviikko on ehdottomasti kannatettava.
  Jäi kuitenkin uupumaan se tosiasia että mistä ne 20% hoitajia saadaan jos työaikaa lyhennetään, kun nytkään ei saada virkoja täytettyä kun ei ole edes soveltuvia hakijoita.
  Iso miinus että huomioit vain sairaanhoitajat ja soaiaalityöntekijötetkä mainitse lähihoitajia. Eipä lähärit kiinnosta tiedotusvälineitäkään, harvoin heitä mainitaan kun palkankorotuksista puhutaan työn raskaudesta.
  Kuitenkin liksa jää alle keskitulon.

  Tykkää

  1. Moikka,
   kiitos kommentista! Olet myös oikeassa, että lähihoitajat jäävät ihan liian usein sosiaali- ja terveysalasta käytävässä keskustelussa sivuun, vaikka heidän työtään vaivaavat aivan samat ongelmat (uupumus ja rekrytointiongelmat ja plussana vielä nälkärajalle jäävä palkka) kuin korkeammin koulutettuja kollegoita. Eikä heidän työnsä ole yhtään vähemmän korvaamatonta. Itse olen tässä tekstissä taasen toistanut kyseisen virheen. Samat ratkaisumallit toimivat kuitenkin myös lähihoitajien työssä.

   THL ja Kuntaliitto ovat selvittäneet kadonneiden sairaanhoitajien arvoitusta. Molemmat ovat arvioineet, että terveydenhuollosta pois vaihtaneita työntekijöitä on Suomessa n. 10 000. Nämä ovat henkilöitä, jotka eivät ole (vielä) hankkineet uutta koulutusta ja olisivat potentiaalisia alalle palaajia. Vastavalmistuneista sosiaalityöntekijöistä taas n. 30% ja lähihoitajista 75% miettii alan vaihtamista. Moni olisi valmis palaamaan alalle, kun palkkaus ja työhyvinvointi saataisiin kuntoon – ja neljän päivän työviikko tarjoaa yhden ratkaisun työhyvinvointiin (ja toki samalla tuntipalkka kasvaisi, muttei kuukausiansio). Lisäksi osa-aikatyön tekemisen mahdollistaminen tarjoaisi alan opiskelijoille sekä esim. osa-aikaisella perhevapaalla oleville mahdollisuuden tehdä oman alan töitä ja tulla osaksi käytettävissä olevaa työvoimareserviä. On myös arvioitu, että sairaspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentyminen riittäisi paikkaamaan esim. hoitajamitoituksen aiheuttaman henkilöstöpulan: sairaspoissaoloihin ja työkyvyttömyyteen valuu siis ihan merkittäviä osia työvoimasta.

   Olisi kuitenkin tärkeää, että neljän päivän työviikon vaikutuksia rekrytointiin ja työhyvinvointiin kokeiltaisiin ensin pienemmässä työntekijäjoukossa, että saataisiin osviittaa siitä, riittäisikö parantunut työhyvinvointi ja työpaikan vetovoima paikkaamaan syntyneen 20% työntekijätarpeen.

   Lisätietoja mm.
   https://blogi.thl.fi/kadonneiden-hoitajien-arvoitus/
   https://www.kt.fi/uutiset-ja-tiedotteet/2020/sote-alan-henkiloston-alanvaihto-vahaista

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s